Blogi palaa tauolta

Blogi palaa tauolta, toivottavasti pysyvästi. Eihän tässä mennytkään kuin kuusi vuotta. Tulen kirjoittamaan pääasiassa kahdenlaisia postauksia, jotka liittyvät kestävyysurheiluun.

Oma lajini on maantiepyöräily, jonka yhteislähtökilpailuihin osallistun ja tähtään. Olen myös hiihtänyt ja juossut, joten kommentoin toisinaan asioita myös yleisemmästä vinkkelistä.

Lisäksi saatan joskus kirjoittaa aiheista, jotka liittyvät työhöni yhteiskuntapolitiikan tutkijana. Tällöin tarkastelun kohteena ovat talousteoria ja talouspolitiikka, “kansallisen kilpailukyvyn” eri aspektit sekä EMU-Suomi kilpailuvaltiona.

Kestävyysliikuntablogeissa dokumentoin ensinnäkin omaa harjoitusvuottani 2018-19 jonkinlaisissa palasissa, tuskin kuitenkaan viikkotasolla vaan pikemminkin kuukausitasolla.

Harjoituksellisesti olen viettänyt talven 2017-18 kattoon räkien polven vaikean rasitusvamman takia. Täyttä harjoittelutaukoa tuli yhteensä 8kk. Ei ollut kivaa.

Kilpailukausi 2018 on tietysti mennyttä, samoin syksyllä 2017 saavuttamani ihan ok suorituskyky. Ensi vuodeksi yritän päästä sellaiseen kondikseen, että tavoitteellinen kilpaileminen kategoria 2 tai 3 -luokassa on taas mahdollista. Dokumentaatiossa päästään siis aloittamaan tapaustutkimus suunnilleen niin pohjilta kuin minä ylipäänsä putoan.

Tällaisen infon ja ylipäänsä treenidatan paljastaminen tietysti kuumottaa vähän, mutta samapa tuo. Teen sen mieluummin blogissa kuin vaikkapa Stravassa, jota en halua käyttää. Minua ei kiinnosta ”menestyä harjoittelussa” eikä jahdat segmenttejä.

Tämän kategorian postaukset tulevat siis käsittelemään tekemisiäni joinakin jaksoina, sekä tietysti aikaansaatuja vaikutuksia.

Saatan koostaa ja kirjoittaa auki harjoituspankkiani. Tämän kategorian postaukset ovat yhtä paljon itselleni kuin muille suunnattuja.

Toiseksi tulen kirjoittamaan yleistasoisempia postauksia kestävyysharjoittelusta. Niissä kommentoidaan harjoittelua laveammasta perspektiivistä sekä toisaalta puntaroidaan erilaisia harrastajille suunnattuja vinkkejä, opinkappaleita ja harjoittelukulttuuria. Näihin postauksiin sisältyy tavoite tuottaa ja julkaista sen tyyppistä ajattelua, johon olisin itse halunnut tutustua, kun aloittelin fillarointia ja treenikirjallisuuden opiskelua.

Minusta nk. treenikirjallisuus eli urheilutieteen tutkimusta milloin mitenkin soveltava puheenparsi tukee usein huonosti harrastaijien autonomiaa eli kykyä puntaroida omaa toimintaa ja sen vaikuttimia kriittisesti. Haluan usein kysyä ”miten niin?” – miksi suositellaan toimimaan tavalla X, mitä tiede tästä sanoo, miten se toimii minulle ja sinulle, onko tämä ylipäänsä kivaa / sitä mitä minä haluan, jne?

Tarkoituksenani on käsitellä kriittisesti ainakin sykemittari-industryksi kutsumaani ilmiökenttää sekä kestävyysharjoittelun nk. suomalaisen mallin joitakin ongelmallisina pitämiäni piirteitä. Näidenkin postausten päähenkilönä seikkailen minä, jokaisen mahdollisen virheen tehnyt henkilö.

Vastaavasti tulen kirjoittamaan positiivisemmassa sävyssä nk. norjalaisen polarisaatioharjoittelun mallista sekä kriittisen tehon (tai tahdin) teoriasta.

Luen huviksi ja haitaksi jonkin verran liikuntatieteellistä kirjallisuutta. Tulen toisinaan kirjoittamaan summauksia ja reflektioita harjoittelua sivuavista artikkeleista, vaikka en olekaan liikuntatieteen ammattilainen. Pidä tämä mielessä.

Tämäntyyppisen blogin pitäminen on kiinnostanut minua pitkään. Olen kuitenkin pitäytynyt tästä monista eri syistä. Aikarajoitteiden lisäksi olen kaiketi ajatellut, että tällainen toiminta on noloa. Olkoot sitten niin.

Blogeissa on yleensä mukana jonkinlainen soundtrack. Niin tässäkin.

En vielä ole päättänyt, mitä teen kommentoinnin kanssa. Katsotaan.

Mainokset
Kategoria(t): Harjoittelu, Harjoituspankki, Oma harjoittelu, pyöräily, virheet, Yleiset Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s